Τα παιδιά μπορούν να καταφέρουν τα πάντα με τη δύναμη της φαντασίας τους!

ART-Page_Costantia_8-6-20_03Τα παιδιά μπορούν να καταφέρουν τα πάντα με τη δύναμη της φαντασίας τους.
Πάνω σε αυτό βασίζεται και ο τρόπος με τον οποίο τα προσεγγίζουμε.

Επιπλέον ανταποδίδουν την εμπιστοσύνη που τους δείχνουμε και συνεργάζονται άριστα όταν εμείς ως ενήλικες, τα αποδεχόμαστε ως προσωπικότητες, και τα ενθαρρύνουμε.

Στα πλαίσια της εξειδίκευσης μας στην Παιδοδοντιατρική, διδαχθήκαμε διάφορες μεθόδους προσέγγισης του παιδιού. Μέσα από την πολυετή πείρα μας, την αγάπη μας προς τα παιδιά, την ενασχόληση με την τέχνη και τις βασικές αρχές ψυχολογίας θελήσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

Γιατί είναι η τέχνη σημαντική για τα παιδιά;

«Τα παιδιά χρειάζονται τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική όσο χρειάζονται αγάπη, φαγητό και καθαρό αέρα και παιχνίδι.

Αν ένα παιδί στερηθεί την τροφή, η ζημιά γίνεται γρήγορα ορατή. Αν στερηθεί τον καθαρό αέρα και το παιχνίδι, η ζημιά γίνεται επίσης ορατή, αλλά όχι τόσο γρήγορα.

Αν ένα παιδί στερηθεί την αγάπη, η ζημιά μπορεί να αργήσει κάποια χρόνια να εμφανιστεί, αλλά είναι μόνιμη.

Αν όμως ένα παιδί στερηθεί την παιδική τέχνη, τις ιστορίες, τις εικόνες, τη μουσική η ζημιά δεν είναι εύκολα αντιληπτή… είναι όμως εκεί. Συνήθως το παιδί είναι αρκετά υγιές. Μπορεί να τρέξει, να πηδήξει, να κολυμπήσει όπως πάντα κάνουν τα παιδιά, αλλά κάτι λείπει.

Ίσως σε κάποιο στάδιο της ζωής του να συναντήσει κάτι το οποίο δεν είχε ονειρευτεί πριν. Μια μέρα ακούει μια φωνή στο ραδιόφωνο που διαβάζει ένα ποίημα ή περνά από ένα σπίτι με ένα ανοιχτό παράθυρο όπου κάποιος παίζει το πιάνο ή βλέπει μια αφίσα μιας συγκεκριμένης ζωγραφικής στον τοίχο κάποιου και το χτυπά ένα χτύπημα τόσο σκληρά και όμως τόσο ευγενικά που αισθάνεται ζάλη. Τίποτα δεν το προετοίμασε γι ‘αυτό. Συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι είναι γεμάτο πείνα, αν και δεν είχε ιδέα για αυτό μόλις πριν.

Αυτή η πείνα υπάρχει σε πολλά παιδιά, και συχνά δεν είναι ποτέ ικανοποιημένη γιατί ποτέ δεν έχει ξυπνήσει. Πολλά παιδιά σε όλα τα μέρη του κόσμου λιμοκτονούν για κάτι που θα τροφοδοτούσε και θα έτρεφε την ψυχή τους.

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εμπειρία του πολιτισμού. Πρέπει να καταλάβουμε πλήρως ότι χωρίς ιστορίες και ποιήματα, εικόνες και μουσική, τα παιδιά θα λιμοκτονούν.»

(ελεύθερη αποσπασματική μετάφραση από το λόγο του Philip Pullman για τη δέκατη επέτειο του Βραβείου Memorial Astrid Lindgren το 2012)

Ένα ιατρείο μπορεί να είναι εκτός από χώρος θεραπείας και ένας χώρος γεμάτος όμορφα ερεθίσματα.

Για αυτό το λόγο, φροντίσαμε στο ιατρείο μας τα παιδιά να ανακαλύπτουν σε κάθε γωνιά την τέχνη, τον πολιτισμό, τις ιστορίες και εικόνες φύσης.

Ένα μεταλλικό γλυπτό φωτιστικό σε σχήμα πουλιών που πετάνε από τη γλύπτρια Λήδα Παυλή, ένας πίνακας ζωγραφικής με ένα εντυπωσιακό παγώνι από το ζωγράφο Γεράσιμο Κανάκη, κάδρα με αγγέλους από τον Γιάννη Τσαρούχη, ένα ξύλινο δέντρο με δυο πολύχρωμα πουλιά από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Αινεία Τσούκλα, ένα γλυπτό αντίγραφο από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μια παλιά δεκάρα από την εικαστικό Χριστίνα Μόραλη, ένας πίνακας με πουλιά του Γιώργου Σταθόπουλου από τον Εικαστικό Κύκλο, αντικείμενα και διακοσμητικά από την εικαστικό Έφη Παλιμετάκη, παιδικά έργα ζωγραφικής, διαφόρων τεχνοτροπιών όπως κολάζ και μπατίκ, και τέλος ονειρικές εικόνες ζώων, γεμάτες σύμβολα που ισορροπούν μεταξύ παραμυθιού και παιδικής αθωότητας από την εικαστικό Βιργινία Διακάκη.

Στη σελίδα μας στο facebook θα βρίσκετε τακτικά αναρτήσεις με προτάσεις για τις τρέχουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις για παιδιά στην πόλη μας, και αλλού, όπως ξεναγήσεις, εκθέσεις, θέατρα, παιδικά εργαστήρια.

ART-Page_Costantia_8-6-20_03-07

ART-Page_Costantia_8-6-20_03-10

ART-Page_Costantia_8-6-20_03-12

ART-Page_Costantia_8-6-20_03-14

ART-Page_Costantia_8-6-20_03-16