Γιατί στον Παιδοδοντίατρο;

350px_img2140Τα παιδιά παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από τους μεγάλους με ιδιαιτερότητες σαν προσωπικότητες, αλλά και σαν ασθενείς.

Πρώτα απ’ όλα, τα παιδιά βρίσκονται σε ανάπτυξη και δεν αποτελούν απλά μια μικρογραφία ενός ενήλικα. Αυτό επηρεάζει την πορεία και την εξέλιξη των οδοντικών νόσων διαφορετικά απ’ ότι στους μεγάλους.

Δεύτερον, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ανατομία, διάπλαση και λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος των παιδιών και των εφήβων σε σχέση με τους ενήλικες, με κυριότερη διαφορά τα νεογιλά δόντια. Για παράδειγμα, η τερηδόνα εξελίσσεται ραγδαία στα νεογιλά δόντια μιας και η αδαμαντίνη (σμάλτο) των νεογιλών δοντιών είναι πολύ λεπτή σε σχέση με αυτήν των μόνιμων δοντιών!

350px_img2131Τρίτον, ο Παιδοδοντίατρος έχει εκπαιδευτεί ειδικά στην σωστή προσέγγιση του παιδιού (Behavioral Management). Στο ιατρείο μας, έχουμε φροντίσει να μην φοράμε λευκές ή πράσινες ποδιές που μπορεί να παραπέμψουν σε κάποια προηγούμενη τραυματική εμπειρία. Ο χώρος αναμονής μας δεν θυμίζει ιατρείο, είναι ζεστός με αρκετά βιβλία και παιχνίδια ώστε να απασχολούνται τα παιδιά, αλλά από την άλλη χωρίς υπερβολικά πολλά παιχνίδια που παραπέμπουν σε παιδότοπο (ούτε τηλεόραση και ηλεκτρονικά). Ο χώρος εξέτασης, στον οποίο είναι ευπρόσδεκτοι οι γονείς, είναι ειδικά διαμορφωμένος και τα εργαλεία μας είναι «κρυμμένα». Επίσης χρησιμοποιούμε ειδικό λεξιλόγιο και εξηγούμε στο παιδί τι ακριβώς πρόκειται να κάνουμε με την τεχνική tell-show-do.

Τέταρτον, το πιο σημαντικό για εμάς δεν είναι απλά να «γίνει η δουλειά», αλλά να φροντίσουμε να γίνουν οι απαραίτητες οδοντιατρικές εργασίες, αφού έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού. Γιατί στόχος μας είναι να νοιώθει άνετα το παιδί στον οδοντίατρο και γιατί όχι, να ανυπομονεί να ξανάρθει για τον καθιερωμένο έλεγχο!

  > Πίσω στην αρχική